De Koning van Amsterdam
De Koning van Amsterdam De Koning van Amsterdam De Koning van Amsterdam

Maup Caransa

De Koning van Amsterdam De Koning van Amsterdam De Koning van Amsterdam De Koning van Amsterdam

DE KONING VAN AMSTERDAM

Maup Caransa

Het verhaal van Maup is de Nederlandse American Dream: Een jonge man van Portugees-Joodse afkomst met een tomeloze ambitie werkt zich op tot een van de rijkste en meest vooraanstaande vastgoedondernemers van Nederland, bekend binnen én buiten de hoofdstad. Maup is een handelaar in hart en nieren, een kwetsbare man met een tomeloze ambitie, want “Elke winst die een mens neemt, daar wordt hij niet armer van.”

Maup groeit op in de Jodenbuurt van Amsterdam. Hij trouwt met de katholieke Rika Heijsteeg, nadat zij zwanger blijkt. In het eerste bezettingsjaar van de Tweede Wereldoorlog wordt dochter Chelly (Rachel) geboren. Maup wordt, als gemengd gehuwde, tot een onmogelijke keuze gedwongen. Hij kiest, ontsnapt uit Westerbork en overleeft de oorlog. Maup draagt de rest van zijn leven een knagend schuldgevoel met zich mee; zijn oorlogsgeheim deel hij met niemand.

 

“Alles wat je ziet vanaf de Westertoren, wil ik in mijn bezit krijgen.”
Maup Caransa

Na 1945 start Caransa een handel in dumpgoederen en tweedehands auto-onderdelen. Het fortuin dat hij verdient, steekt hij in onroerend goed in Amsterdam; in de Kalverstraat, rond het Rembrandtplein en het Leidseplein. Het duurt niet lang voordat Maup miljonair is en een bekend figuur in Amsterdam met een eigen uitdrukking: ‘Ik ben Caransa niet’, wat betekende ‘Het geld groeit me niet op de rug.

Maup is een handelaar pur sang en een bewonderenswaardige vooruitziende blik: hij leek precies te weten hoe de stad zich zou ontwikkelen. Op zijn hoogtepunt bezit Maup het Doelen Hotel, Hotel Schiller, het Amstel Hotel en Hotel Americain. Ook is hij eigenaar van grond in de Bijlmermeer waar later de gelijknamige woonwijk verrijst. Als alles lijkt te lukken en Maup de Koning van Amsterdam is, wordt hij ontvoerd en moet hij de ultieme onderhandeling voeren. Voor zijn eigen leven….

DE EEUW VAN MAUP CARANSA

dot

1916: ARMOEDE

Maup Caransa wordt driehoog achter als derde zoon in het straatarme gezin van een kolensjouwer geboren. Als straatschoffie helpt Maupie zijn ouders al op jonge leeftijd door aanmaakhoutjes op straat te verkopen.


dot

1935:
PARIJS

Vader Salomon wint tienduizend gulden in de Staatsloterij. Maup krijgt vijfhonderd gulden, vertrekt op z’n Harley Davidson naar Parijs en zet daar zes weken lang de bloemetjes buiten. Het geld is op.

dot

1940-1945:
OORLOG

Maup trouwt met Rika Heijsteeg, ze krijgen samen dochter Chelly. De Tweede Wereldoorlog; vader, moeder en twee broers komen om in de oorlog. Maup wordt opgepakt en in Westerbork komt hij voor een keuze te staan die zijn leven voorgoed zal veranderen. Hij weet vrij te komen uit Westerbork en overleeft de oorlog.

dot

1945-1949:
HANDEL

De start van zijn imperium. In korte tijd investeert Maup in verschillende bedrijven en van de winst koop hij zijn eerste huis aan de Kleine Kattenburgerstraat.

dot

1951-1953:
MILJONAIR

Op papier is Maup miljonair, maar hij blijft in een huurwoning wonen. Koopt z’n eerste pand in de Kalverstraat. Maup voorspelt dat dit een belangrijke straat wordt, door de ligging vlakbij Centraal Station en hij krijgt gelijk.

dot

1958:
EUROPA

Verkoopt 240 gevechtswagens aan het Israëlische leger. Reist door heel Europa om te handelen in oorlogsschroot.

dot

1960:
AJAX

Maup financiert een hoofdtribune bij Ajax en regelt huizen voor de spelers.

dot

1963:
BRUILOFT

Dochter Chelly trouwt met Maurice Schelvis. Het is een groot tweedaags festijn in het Rembrandt Hotel in Noordwijk, dat Maup heeft afgehuurd. Niemand kan meer om de macht van Maup heen. De champagne vloeit rijkelijk op deze bruiloft van het jaar. Maup drukt Rachel en Maurice op het hart toekomstige kinderen de achternaam Caransa te geven.

“Ik heb maar één dochter en ik heb altijd gedacht, zelfs toen ik in de oorlog in het kamp Westerbork zat, als mijn dochter trouwt dan zal dat een feest worden waar nog lang over gepraat wordt.” - Maup

dot

1964:
BEATLES

Op uitnodiging van Maup logeren The Beatles in het Doelen Hotel. Maup laat de popgroep Amsterdam zien.

dot

1966:
BIJLMER

Samen met burgemeester Gijs van Hall slaat Maup de eerste paal van de Bijlmermeer in de grond.

dot

1960-1970:
HOTELS

Maup is een BN’er, eigenaar van Hotel Americain, het Amstel Hotel, het Schiller Hotel, het Doelen Hotel en het Caransa Hotel. Niets is onmogelijk meer in het leven van Maup.

dot

1971:
MAUPOLEUM

Bouw Maupoleum in de Jodenbreestraat. Het gebouw staat bekend als een van de lelijkste gebouwen van Nederland.

dot

1977:
ONTVOERING

Voor het Amstel Hotel wordt Maup ontvoerd. Hij onderhandelt zelf over zijn losgeld; tien miljoen gulden. Na vijf dagen komt hij vrij. Na de ontvoering trekt Maup zich terug uit de media. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Caransa.

dot

1980:
KLEINZOONS

Kleinzoons Salomon en Maurits zetten het familiebedrijf voort onder de naam Caransa Groep.

dot

2009:
OVERLIJDEN

Maup Caransa overlijdt op 93-jarige leeftijd.