Maup Caransa - De Koning van Amsterdam

Maup Caransa

DE KONING VAN AMSTERDAM

Maup Caransa

Het verhaal van Maup is de dat van een overlever. Een jonge man van Portugees-Joodse afkomst met een tomeloze ambitie werkt zich op tot een van de rijkste en meest vooraanstaande ondernemers van Nederland, bekend binnen én buiten de hoofdstad. Maup is een handelaar in hart en nieren, een kwetsbare man met een tomeloze ambitie, want zoals hijzelf zegt “Elke winst die een mens neemt, daar wordt hij niet armer van.”

Maup groeit op in de Jodenbuurt van Amsterdam. Hij trouwt met de katholieke Rika Heijsteeg, nadat zij zwanger blijkt. In het eerste bezettingsjaar van de Tweede Wereldoorlog wordt dochter Chelly (Rachel) geboren. Maup wordt, als gemengd gehuwde, tot een onmogelijke keuze gedwongen. Hij kiest, ontsnapt uit Westerbork en overleeft de oorlog. Maup draagt de rest van zijn leven een knagend schuldgevoel met zich mee; zijn oorlogsgeheim deelt hij met niemand.

 

“Alles wat je ziet vanaf de Westertoren, wil ik in mijn bezit krijgen.”
Maup Caransa

Na 1945 start Caransa een handel in dumpgoederen en tweedehands auto-onderdelen. Het fortuin dat hij verdient, steekt hij in onroerend goed in Amsterdam; in de Kalverstraat, rond het Rembrandtplein en het Leidseplein. Het duurt niet lang voordat Maup miljonair is en een bekend figuur in Amsterdam met een eigen uitdrukking: ‘Ik ben Caransa niet’, wat betekende “Het geld groeit me niet op de rug”.

Maup is een handelaar pur sang met een bewonderenswaardige vooruitziende blik: hij leek precies te weten hoe de stad zich zou ontwikkelen. Op zijn hoogtepunt bezit Maup Het Doelenhotel, Hotel Schiller, het Amstel Hotel en Hotel Americain. Ook is hij eigenaar van grond waar later de Bijlmermeer op verrijst. Als alles lijkt te lukken en Maup de Koning van Amsterdam is, wordt hij ontvoerd en moet hij de ultieme onderhandeling voeren. Voor zijn eigen leven….

DE EEUW VAN MAUP CARANSA

1916:
ARMOEDE

Maup Caransa wordt driehoog achter als derde zoon in het straatarme gezin van een kolensjouwer geboren. Als jochie van de straat helpt Maupie zijn ouders al op jonge leeftijd door aanmaakhoutjes op straat te verkopen.


1935:
PARIJS

Vader Salomon wint tienduizend gulden in de Staatsloterij. Maup krijgt vijfhonderd gulden, vertrekt op z’n Harley Davidson naar Parijs en zet daar zes weken lang de bloemetjes buiten. Het geld is op en Maup gaat naar de gevangenis op de Warmoesstraat.

1940-1945:
OORLOG

Maup trouwt met Rika Heijsteeg, ze krijgen samen dochter Chelly. In de Tweede Wereldoorlog komen vader, moeder en twee broers om. Maup gaat naar Westerbork en komt daar voor een keuze te staan die zijn leven voorgoed zal veranderen. Hij weet vrij te komen uit Westerbork en overleeft de oorlog.

1945-1949:
HANDEL

De start van zijn imperium. In korte tijd investeert Maup in verschillende bedrijven en van de winst koop hij zijn eerste huis aan de Kleine Kattenburgerstraat.

1951-1953:
MILJONAIR

Op papier is Maup miljonair, maar hij blijft in een huurwoning wonen. Koopt z’n eerste pand in de Kalverstraat. Maup voorspelt dat dit een belangrijke straat wordt, door de ligging vlakbij het Centraal Station, en hij krijgt gelijk.

1958:
EUROPA

Verkoopt 240 gevechtswagens aan het Israëlische leger. Reist door heel Europa om te handelen in oorlogsschroot.

1960:
AJAX

Maup financiert een hoofdtribune bij Ajax en regelt huizen voor de spelers.

1963:
BRUILOFT

Dochter Chelly trouwt met Maurice Schelvis. Het is een groot tweedaags festijn in het Rembrandt Hotel in Noordwijk, dat Maup heeft afgehuurd. Niemand kan meer om de macht van Maup heen. De champagne vloeit rijkelijk op deze bruiloft van het jaar. Maup drukt Rachel en Maurice op het hart toekomstige kinderen de achternaam Caransa te geven.

“Ik heb maar één dochter en ik heb altijd gedacht, zelfs toen ik in de oorlog in het kamp Westerbork zat, als mijn dochter trouwt dan zal dat een feest worden waar nog lang over gepraat wordt.” - Maup

1964:
BEATLES

Op uitnodiging van Maup logeren The Beatles in het Doelen Hotel. Maup laat de popgroep Amsterdam zien.

1966:
BIJLMER

Samen met burgemeester Gijs van Hall slaat Maup de eerste paal van de Bijlmermeer in de grond.

1960-1970:
HOTELS

Maup is een bekende Nederlander, eigenaar van Hotel Americain, het Amstel Hotel, het Schiller Hotel, het Doelen Hotel en het Caransa Hotel. Niets is onmogelijk in het leven van Maup.

1971:
MAUPOLEUM

Bouw Maupoleum in de Jodenbreestraat. Het gebouw staat bekend als een van de lelijkste gebouwen van Nederland.

1977:
ONTVOERING

Voor het Amstel Hotel wordt Maup ontvoerd. Hij onderhandelt zelf over zijn losgeld; tien miljoen gulden. Na vijf dagen komt hij vrij. Na de ontvoering trekt Maup zich terug uit de media. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Caransa.

1980:
KLEINZOONS

Kleinzoons Salomon en Maurits zetten het familiebedrijf voort onder de naam Caransa Groep.

2009:
OVERLIJDEN

Maup Caransa overlijdt op 93-jarige leeftijd.